Acute crisissituatie? Bel: 0031 622 795 569

HomeOver onsOver Handson historie

De historie van Handson Partners

Fake news?! Over de ervaring van de specialisten van Handson… ;-)

Morten Handson vanaf 2020 ook actief in Nederland

Morten HandsonHet is ruim vijftig jaar geleden dat Morten Handson zich bewoog in Zweedse journalistieke en politieke kringen. Na zijn werk als parlementair televisiejournalist was hij jarenlang werkzaam op het ministerie van de minister-president. Zijn indertijd veelbesproken overstap naar het communicatievak greep hij aan om zijn toekomstplannen voor zijn eigen bureau te delen met iedereen die het wilde horen. Immers, zijn journalistieke achtergrond gekoppeld aan zijn ervaring in de hoogste politiek bestuurlijke omgeving vormde een unieke combinatie op het gebied van reputatiemanagement, issue- en crisiscommunicatie. Handson Partners was in meerdere Europese landen actief. Vanaf 2020 ook in Nederland.

Hands-on: aanpakken, concreet, meehelpen

Morten of Mo zoals hij vaak werd genoemd gaf binnen zijn bureau adviezen die hij baseerde op zijn ervaringen en koppelde deze aan een werkmethode die zich kenmerkte door hetgeen zijn achternaam in het Engels betekende. 'Hands-on' was zijn lijfspreuk. Aanpakken, concreet maken en meehelpen om een oplossing te vinden voor zijn klanten. Zijn klantenkring groeide en Handson verzamelde mensen om zich heen die hij vormde conform zijn lijfspreuk. Door de jaren heen specialiseerde Handson zich meer en meer op Issue- en crisiscommunicatie. Gevoed door een aantal in het oog springende brandende kwesties waaraan hij een bijdrage leverde en enkele crises waar iedere Zweed zo’n beetje mee van doen kreeg, werd zijn naam als specialist gevestigd. Zijn bureau werd gevraagd bij de meest uiteenlopende kwesties een rol te spelen.

  • Zo was Handson Partners -specialisten in issue- en crisiscommunicatie-, zoals de onderneming inmiddels is gaan heten, betrokken bij de grootste olie- en gasproducent van Zweden. In de internationale crisisorganisatie speelde Handson een rol als strategisch adviseur en was hij natuurlijk altijd praktisch betrokken bij de oefeningen en simulaties.
  • Op nationaal vlak is Handson Partners actief in de jarenlange nasleep van een genationaliseerde bank en verzekeraar. De juridische issues die de nationalisatie met zich meebracht vormen steeds weer vraagstukken waarvoor de media interesse hebben.
  • Handson was vele jaren geleden als woordvoerder ook betrokken bij de grote financiële problemen van een zorginstelling. Het daaropvolgende faillissement mondde uit in een doorstart, maar bracht grote onzekerheid met zich mee voor patiënten en medewerkers. Adequate communicatie was een must.
  • Een verzekeraar in Zweden kwam publicitair in de problemen doordat de advertentieslogans consumenten op het verkeerde been zetten. In het kader van de mededinging gingen er ook van alles mis, waardoor Handson meehielp met gerichte bijsturing van het communicatiebeleid met als gevolg dat het imago werd hersteld en de verzekeringsmaatschappij uit de negatieve flow kwam en weer succesvol werd.

Grootste nieuwsgebeurtenis

Bij de grootste nieuwsgebeurtenis van 2018 in Zweden was Handson Partners nauw betrokken. Bij het grote faillissement van een bekende zorginstelling in de hoofdstad waren twee specialisten van Handson betrokken. Met woordvoering richting de media, omdat patiënten, medewerkers, stakeholders het recht hebben op juiste informatie. Via de media werd zodoende nagenoeg iedereen in het land bereikt. Handson zorgde ook strategisch advies bij een groot aantal issues die zich bij een dergelijk omvangrijk faillissement aandienen. De nationale uitstraling die deze gebeurtenissen had en de hierbij behorende issues, vormden een voorbeeld voor de redding van andere zorginstellingen. Dit nooit weer, zo was de overtuiging van bestuurders en politici.

Internationale ontwikkeling bureau

Met opdrachtgevers die steeds internationaler werden, groeide zijn wens om in meer landen actief te worden. Hij richtte zich op de Nordics, met als doel om in ieder Scandinavisch land een vestiging te openen. Vervolgens stonden Duitsland en de Alpenlanden op zijn wensenlijstje. In de afgelopen vijftig jaar is de onderneming van Morten Handson uitgegroeid tot een Europese speler op het gebied van issue- en crisiscommunicatie. Het was zijn droom om internationaal actief te worden. Dat is Handson gelukt.

Handson, nu ook in Nederland

De vestiging van Handson Partners in Nederland is het achtste land waar deze communicatiespecialisten nu actief zijn. Oprichter en de grote man achter de onderneming Morten Handson leeft inmiddels niet meer. De Nederlandse specialisten die Handson Partners nu in Nederland hebben geïntroduceerd, werken echter in zijn geest. Iedere dag weer.